یک گام دیگر به جلو در پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج

طراحی و ساخت آلیاژهای آنتروپی بالا به روش اسپارک پلاسما زینترینگ

۲۰ اسفند ۱۳۹۶ | ۰۸:۲۲ کد : ۱۸۳۲ اطلاعیه ها

به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز، پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج موفق به طراحی و ساخت آلیاژهای آنتروپی بالا به روش اسپارک پلاسما زینترینگ شدند.

دکتر رضا عزتی معاون پژوهش و فناوری واحد کرج با اعلام این مطلب در توضیح تفاوت این روش با روش های رایج گفت: «سیستم های آلیاژی رایج، عموما بر پایه یک عنصر فلزی ساخته می شوند. به عنوان مثال فولادها آلیاژهایی بر پایه عنصر آهن هستند که با افزودن سایر عناصر بهسازی می‌شوند.»

وی ادامه داد: «در سال های اخیر رویکرد جدیدی در علم آلیاژسازی پدید آمده است تا با الگوهای سنتی آلیاژسازی رقابت نماید که در این رویکرد به جای یک عنصر پایه، از چند عنصر به عنوان عناصر اصلی در یک آلیاژ استفاده می‌شود. بر اساس پژوهش های انجام شده روی ساخت این آلیاژهای مدرن، مفهوم آلیاژی کاملا جدید به نام آلیاژهای آنتروپی بالا مورد توجه قرار گرفته است.»

دکتر عزتی با اشاره به اینکه آلیاژهای آنتروپی مرکب از حداقل 5 عنصر اصلی با غلظتی بین 5 تا 35 درصد وزنی و عناصر فرعی با غلظتی کمتر از 5 درصد وزنی  می باشند؛ ادامه داد: «عناصری چون آلومینیوم، روی، منیزیم، آهن، کبالت، نیکل، پتاسیم، مسو تانتالوم از جمله عناصری هستند که در ساخت آلیاژهای آنتروپی بالا استفاده می شود.»

دکتر علی سالمی گلعذانی، استادیار دانشکده فنی و مهندسی و سرپرست این پروژه نیز با تاکید بر اهمیت این آلیاژها در صنایعی از قبیل توربین های هوایی، پره های کمپرسور، انرژی، پوشش های خاص و سایر صنایعHigh Tech، ابراز داشت: « آلیاژهای آنتروپی بالا هنوز در ابتدای راه توسعه قرار دارند و مطالعه بر روی این آلیاژها به صورت گسترده‌ای در جریان است. وجود خواص منحصر به فرد در این آلیاژها می‌تواند منجر به تحول در صنعت مواد مهندسی شده و به بهبود خواص این مواد کمک شایانی نماید. »

وی وجود همزمان خواص مکانیکی، الکتروشیمیایی، خوردگی و اکسیداسیون مطلوب در این آلیاژهای را عاملی برای توسعه این مواد در صنایع دما بالا و دما پایین برشمرد و افزود: «شاید از این نظر بتوان این آلیاژها را رقیب جدی سوپرآلیاژها، اینترمتالیک ها و مواد کامپوزیتی قلمداد کرد. همچنین، انجام تحقیقات روی این آلیاژها در داخل کشور با توجه به نوپا بودن آن، می تواند به رشد صنعت مواد در کشور کمک نموده و زمینه‌های رشد اقتصاد دانش بنیان و اقتصاد مقاومتی را برای کشور فراهم سازد)).

روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز و واحد کرج