رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز و واحد کرج:

توسعه علمی بدون دیپلماسی علم و فناوری امکان پذیر نیست

۰۴ تیر ۱۳۹۹ | ۱۳:۴۲ کد : ۳۱۹۵ اطلاعیه ها
دکتر محمدحسن برهانی فر رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان البرز و واحد کرج اهمیت دیپلماسی علمی در دانشگاه و جامعه علمی و فناوری کشور را تشریح کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، دکتر محمدحسن برهانی فر با اشاره به ابلاغ  «آیین‌نامه دیپلماسی علمی دانشگاه آزاد اسلامی» از سوی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به معاونان، روسای مراکز و مدیران کل سازمان مرکزی و روسای استان‌ها، واحدها و مراکز آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی، طی گفتگو با روابط عمومی واحد کرج بر اهمیت دیپلماسی علمی در پیشرفت و ارتقای علمی کشور تاکید کرد. مشروح این مصاحبه در ذیل آمده است.

دیپلماسی علمی چه کمکی به پیشرفت در حوزه فناوری و ارتقای علمی کشور می‌کند؟ توضیح بفرمایید.

دیپلماسی علمی جزء اصلی توسعه علمی در جهان است. با توجه به رویکرد‌های جدید در حاکمیت کنونی کشور‌های دنیا دیپلماسی علمی مبنای اقتدار محسوب می‌شود. اگر زمانی مباحث تجاری، اقتصادی و سیاسی مبنای ارتباطی بین کشورها بود هم اکنون ارتباطات علمی و فناوری عمده‌ترین ابزار تعامل بین کشور‌ها محسوب می‌شود. در حقیقت وقتی گفته می شود کشوری اقتدارعلمی دارد به این معنی است که در حوزه‌های مختلف علمی با کشور‌های زیادی تعامل دارد.  برهمین اساس در سیاست‌های کلی علم و فناوری که مقام معظم رهبری اعلام کرده‌اند و نقشه جامع علمی کشور و همچنین سند جامع روابط بین المللی مصوبه‌ شورای عالی انقلاب فرهنگی درسال ۹۶ به ارتباطات موثر علمی با سایر کشورها تاکید شده است.

تقریبا همه نکاتی که در دیپلماسی علمی قابل توجه می‌باشد در نقشه جامع علمی کشور آمده است. برای مثال در نقشه جامع علمی کشور، راهبرد کلان ۹ تقویت و توسعه‌ شبکه‌های مناسبات ملی و فراملی دانشمندان و پژوهشگران و همکاران بین‌المللی با اولویت کشور‌های اسلامی در نظر گرفته شده است. دیپلماسی علم و فناوری یکی از لوازم توفیق کشور در حوزه اقتصاد و روابط تجاری دانش بنیان است و برای حضور در رقابت‌های علمی در جهان، داشتن چنین دیپلماسی‌ای ضروری است.

به نظر شما پرداختن به دیپلماسی علمی چه ضرورتی برای جامعه علمی و دانشگاهی دارد؟

توسعه علمی بدون دیپلماسی علم و فناوری امکان پذیر نیست، توسعه علمی مبنای توسعه کشور است، در این بین مهمترین نقش در  این حوزه بر عهده دانشگاه‌ها و جامعه علمی کشور است، دانشگاه‌ها با تولید علم و توسعه فناوری ضمن ثروت آفرینی، توسعه اقتصادی کشور را رقم می زنند. در این بین ارتباطات بین المللی باعث معرفی فناوری های توسعه یافته کشور شده و نوعی اقتدار ملی را به همراه دارد.

پژوهش‌های مشترک علمی و فناوری چگونه موجب ارتقای علمی دانشگاه‌ها می‌شود؟

انجام پژوهش های مشترک و تبادل استاد و دانشجو یکی از روش های اصولی دیپلماسی علمی محسوب می شود، انجام پژوهش های مشترک ضمن آشنایی بین فرهنگ‌ها در ارتقای علمی محققین و آشنایی با مباحث فناوری روز دنیا اهمیت بسیار زیادی دارد.

به اشتراک گذاشتن تجربیات علمی کشورها چه تاثیری بر شکوفایی علمی نخبگان دانشگاهی دارد؟

مسلما" تاثیر بسزایی دارد. اصولا" بدون تبادل تجربیات علمی ( که نمونه بارز آن کنفرانس ها و همایش های بین المللی است) امکان توسعه علم و فناوری در جهان امکانپذیر نیست ، تبادل و مراودات علمی باعث بهره گیری مناسب از تجربیات، نتایج تحقیقات و پژوهش ها و در نهایت گرفتن ایده های جدید، توسعه و تشحیذ ذهنی و شکوفایی علمی در میان محققین و نخبگان شده که نتیجه آن توسعه فناوری جدید است.

حرکت دانشگاه آزاد اسلامی را برای تحقق دیپلماسی علمی چگونه ارزیابی می‌کنید؟

این حرکت بسیار مثبت و خوبی است و در راستای سیاست‌های علم و فناوری کشور است، دیپلماسی علمی دانشگاه آزاد اسلامی برمبنای سیاست‌های کلان اسناد بالادستی همچون سند دانشگاه اسلامی، سند جامع روابط علمی - بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران، نقشه جامع علمی کشور و سیاست‌های کلان علم و فناوری می باشد که با ابلاغ آئین نامه دیپلماسی علمی هدفمند گشته و با هم افزایی زمینه ساز برداشتن گام های موثری در راستای توسعه علمی دانشگاه  و کشور خواهد شد.

آیا ماموریت مطالعاتی اعضای هیئت علمی و دانشجویان دکتری با اولویت طرح پایش انجام می‌شود؟ توضیح بفرمایید.

طرح پایش با هدف حرکت دانشگاه آزاد اسلامی به سمت دانشگاه ماموریت گرا و پاسخگو به حل چالش های کشور با تعریف پایان نامه های تحصیلات تکمیلی در مرحله اجرا است، در این بین ماموریت مطالعاتی اعضای هیات علمی و دانشجویان دکتری فرصت بسیار ارزشمندی جهت انتقال علم و فناوری از خارج به داخل کشور و در خدمت گرفتن آن برای حل چالش های موجود جامعه ما می باشد که به نوبه خود، نوعی انتفاع کامل برای کشور در پی دارد.

دیپلماسی علمی به چه میزان می‌تواند در رفع چالش‌های کشور موثر واقع شود؟

حل چالش ها و مشکلات کشور با استفاده از علم روز دنیا و ازطریق تبادل علمی بین محققین و دانشگاهیان  داخلی با خارجی بویژه در کشورهای صاحب نام در زمینه های مشخص، باعث انتفال تجربیات  و توسعه فناوری‌های نوین دانش بنیان می گردد که در نهایت توسعه اقتصادی- اجتماعی کشور را به همراه خواهد داشت.